Onderzoek naar burn-out en bevlogenheid
vrijdag 17 meiHalf mei ontvangen jullie de uitnodiging voor het landelijke onderzoek naar burn-out en bevlogenheid onder alle SEH-artsen. Deze wetenschappelijke studie sluit goed aan op de ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Het onderzoeksproject kreeg december de stimuleringssubsidie van het SGOfonds. Het bestuur onderschrijft het belang van de studie en vraagt jullie allen om deel te nemen aan het onderzoek.
Werken op de Spoedeisende Hulp (SEH) is dynamisch en uitdagend. Maar ons vak komt ook met risico’s. Doorgaans werken we onregelmatig en maken we snel overuren. Onze erkenning, autonomie en verantwoordelijkheden worden bediscussieerd. Er is piekbelasting en er zijn personeelstekorten. Het werk kent een hoge beslissingsdichtheid en levensbedreigende casuïstiek. Dit soort aspecten kunnen aanleiding geven tot klachten van burn-out. Nog niet eerder werd de prevalentie van burn-out symptomen onder Nederlandse SEH-artsen KNMG in kaart gebracht.
Burn-out is een reëel probleem opgebouwd uit een samenspel tussen emotionele uitputting, depersonalisatie - ook wel cynisme - en een verlies van vertrouwen in je eigen kunnen. Burn-out symptomen ontstaan als een glijdende schaal van een beetje tot ernstig. En in een vak als het onze gaan iemand vaak strijdend ten onder. Burn-out gaat gepaard met onder andere een achteruitgang van lichamelijk en psychische gezondheid, verminderde kwaliteit van zorg, en een beperking van duurzame inzetbaarheid. Interessanter wellicht dan de prevalentie van burn-out is de beoordeling van wat ons sterk en gelukkig maakt in ons vak, tegenover die factoren die ons werk en onze inzet bedreigen.
Zie pdf Methodiek en onderzoeksdoelen voor meer informatie.
De verkregen gegevens en inzichten zullen worden ingezet om de missie van de NVSHA verder door te voeren: emancipatie van de Spoedeisende Geneeskunde, duurzame inzetbaarheid in een gezonde 24/7 bezetting, voorkómen en begeleiden van burn-out, patiëntveiligheid, effectiviteit en efficiëntie, gelijkwaardigheid en regie op de SEH.
Het bestuur van de NVSHA vraagt alle leden deel te nemen aan het onderzoek. Door de enquête in te vullen lever je een belangrijke bijdrage. Daarnaast heb je er zelf ook wat aan: als deelnemer ontvang je een persoonlijke rapportage, met jouw scores uit gezet tegen een benchmark van o.a. de gemiddelde Nederlandse medisch specialist.
Namens de onderzoeksgroep,
Annemieke Boendermaker,
SEH-arts KNMG, Tjongerschans, Heerenveen
Vakgroepvoorzitter & Wetenschapscoördinator
Lid Sectie Arts en Welzijn
Onderzoeksgroep: Suzanne Peeters, SEH-arts KNMG – klinisch epidemioloog, Roos Flameling, SEH-arts KNMG, dr. Jelle Prins, prof.dr. Wilmar Schaufeli. Adviseurs: prof.dr. Kiki Lombart, prof. dr. Paul Brand