Vanuit het bestuur
donderdag 13 februariHet is net februari, maar in de bestuurscyclus van de vereniging werken we al weer toe naar de ALV van juni. En hoewel het bestuur natuurlijk continu bezig is met lopende zaken, zijn er twee onderwerpen die ons momenteel net wat meer bezighouden. Het gaat hierbij om de houtskoolschets acute zorg die minister Bruins nog vóór de zomer wil presenteren, en de verkenning van een common trunk opleiding met de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA).
Ten aanzien van de houtskoolschets acute zorg is ons door VWS inmiddels een aantal maal gevraagd input te geven op het plan. Het betreft een plan dat veel breder is dan alleen SEH-zorg; onder andere ook preventieve maatregelen, logistiek rondom verplaatsing van zorg, een verkeerstorenfunctie voor vragen van spoedeisende aard, en oplossingen voor problemen in de acute psychiatrie en eerstelijns opvang komen aan bod.
Voor ons is het stuk over de SEH’s het meest van belang. Wat terug blijft komen in de plannen is de wens van de minister om het aantal SEH’s en traumacentra fors te verminderen en daarnaast een groot aantal ‘spoedposten’ in de lucht te houden. Deze ‘spoedposten’ zouden dan zorg leveren op het niveau eerstelijns en laagcomplexe tweelijns zorg, en niet persé fysiek verbonden hoeven zijn aan een ziekenhuis. De inrichting van onze spoedzorg zal daarmee radicaal veranderen en voor ons staan twee punten centraal in de discussie. Het eerste punt betreft de risico’s die een ‘spoedpost’ met zich meebrengt ten aanzien van de patiënten die zich op de verkeerde plek presenteren. VWS is zich bewust van dit risico, maar de vraag is of men zich realiseert in welke mate en ernst dit tot problemen kan leiden. Het tweede punt is dat de SEH-arts gezien zijn competenties op een SEH hoort, en niet primair op een ‘spoedpost’. Natuurlijk is kruisbestuiving van belang om op alle plekken voldoende expertise te hebben, maar een ‘spoedpost’ is niet primair onze werkplek.
De houtskoolschets acute zorg is een plan dat de spoedzorg over 20 jaar probeert te beschrijven en zal nu nog niet bestaan uit gedetailleerde oplossingen; deze zullen pas in de loop van de jaren worden uitgewerkt. Het plan van de minister moet sowieso na het zomerreces nog door de Kamer worden behandeld en goedgekeurd, dus er zullen mogelijk nog verdere aanpassingen gaan volgen. Wij houden jullie op de hoogte over de ontwikkelingen, maar het loont om deze ook zelf goed te blijven volgen.
Het traject van het verkennen van een common trunk opleiding met de NVA is weer een stapje verder. Inmiddels ligt er een allereerste versie van een plan. Nu nog twee ruwe A4-tjes waar nog een hoop werk aan moet worden verricht, maar die uitwerking zal in de komende weken gebeuren. In de maanden daarna willen we jullie vanuit het bestuur en de werkgroep common trunk zo uitgebreid mogelijk informeren en jullie input ophalen. De bedoeling is daarom om in de komende maanden meerdere inspraakavonden te organiseren. Op die avonden zullen bestuursleden en leden van de werkgroep common trunk aanwezig zijn, zowel vanuit NVSHA als NVA. We realiseren ons dat een plan als dit de nodige voorbereiding en afstemming kost; daarom is het de bedoeling hier ruim de tijd voor uit te trekken.
Tenslotte: we zijn nog steeds op zoek naar een nieuwe penningmeester en we kunnen als bestuur en vereniging écht niet zonder. Heb je interesse of wil je meer informatie over de functie, dan kun je contact opnemen met Tirza Huting (penningmeester@nvsha.nl).