Vanuit het bestuur
donderdag 14 aprilOorlog, drukte en opleiden
Beste leden,
Twee maanden geleden leek een globale pandemie onze enige zorg, ondertussen zijn er ook geopolitieke ontwikkelingen waar we ‘s nachts wakker van kunnen liggen. Voor mij blijven de dagelijkse beelden uit Oekraïne schokkend en geven ook een indringende realisatie dat vrede en veiligheid zeer kwetsbaar kunnen zijn. De oorlog laat zien dat ook hulpverleners erg kwetsbaar zijn in dit strijdgeweld, waarbij aanvallen op ziekenhuizen en ambulances erg dichtbij lijken. Daarom hebben wij als NVSHA ook de oproep van IFEM ondersteund dat dit geweld tegen zorgverleners direct moet stoppen en dat de strijdende partijen de veiligheid van medische instellingen dienen te waarborgen. (Health-care workers and facilities in Ukraine must be protected - The Lancet)
Ondertussen is er in Nederland de indruk dat Covid-19 verdwenen is en geen problemen meer veroorzaakt. Denk dat we dagelijks zien dat dit niet het geval is. Misschien niet eens door Covid-19 zelf, maar mogelijk ook door inhaalzorg, langdurige uitval van personeel, uitval door influenza & andere infectieziektes en misschien ook door het nog steeds overbelaste zorgsysteem. Nu vragen we al langer aandacht voor overmatige drukte (crowding) in de media en daarmee waren we deze maand ook weer in het nieuws. (Ene na de andere spoedeisende hulp dicht vanwege ziekteverzuim | NU.nl )
Voor ons is het signaleren van de drukte alleen niet voldoende, we willen juist dat er aandacht komt voor de oplossingen: verminderen van instroom, verbeteren van doorstroom en vooral ook garanderen van de uitstroom. Het blijft zeer lastig om in de media voor de oplossingen aandacht te krijgen, helaas is de ‘noodklok’ interessanter dan de oplossing. Achter de schermen zorgt de aandacht voor crowding gelukkig wel voor mogelijkheden om met beleidsmakers in gesprek te gaan over de inhoud.
Het blijft belangrijk om naast onze rol als regisseur in de acute zorg, ook onze rol als expert in spoedeisende geneeskunde te benadrukken. In het kader hiervan is het dan ook leuk om in Medisch Contact het artikel van Morsink et al te lezen dat duidelijk maakt dat directe supervisie op de SEH zo belangrijk is en wat de rol van de SEH-arts hierin is. En dat deze directe supervisie ook blijkt te leiden tot minder tuchtklachten is mooi meegenomen. (https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/de-seh-een-tuchtrechtelijk-mijnenveld-voor-anios-en-supervisor.htm)
Nu is het garanderen van een dag en nacht aanwezigheid van SEH-artsen op elke SEH in Nederland, zeker met een duurzame bezetting, helaas nog niet mogelijk door het tekort dat er is. En de vraag naar SEH-artsen blijft zeer groot, wat ook duidelijk te zien is aan een bijna eeuwige top 3 positie in de arbeidsmarktmonitor. Deze week hebben we een gesprek gehad met het Capaciteitsorgaan en wederom aandacht gevraagd voor deze situatie. Zodat zij de raming voor het aantal opleidingsplekken voor de komende 10 jaar hierop kunnen aanpassen.
Met als laatste een reminder om je vooral te registeren voor het congres in Egmond, wil ik jullie allen ondanks de uitdagingen in de buurt en zorgelijke situaties wat verder weg, vooral ook een mooie lente toe wensen!
Groet David
Voorzitter NVSHA