Met vergiftiging naar de SEH
maandag 15 oktoberVergiftiging is een van de meest voorkomende problemen op de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen. Het geluk bij een dergelijk ongeluk is dat de SEH bij uitstek in staat is om snel en deskundig in te grijpen. Vergiftiging is een verzamelbegrip: je kunt op allerlei manieren worden vergiftigd of jezelf vergiftigen. Meestal per ongeluk, maar ook opzettelijk bij een poging tot zelfdoding.
De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) vraagt aandacht voor twee veel voorkomende categorieën: medicijnvergiftiging bij volwassenen en die bij kinderen.
Medicijnvergiftiging bij volwassenen komt vaak doordat de patiënt overgevoelig blijkt te zijn voor bepaalde stoffen in het medicijn of door slordigheid waardoor de patiënt een overdosis innam. Het moedwillig innemen van een te overdosis door volwassenen is een groeiend probleem.
Kinderen behoren eveneens tot de risicogroepen. In Nederland gaat het gemiddeld om 3000 ziekenhuisopnames van vergiftigingsgevallen per jaar. Omdat ouders niet in alle gevallen naar de SEH’s komen, ligt het werkelijke aantal hoger. De NVSHA schat het totale aantal vergiftigingen bij kinderen op ruim 100.000 per jaar. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) krijgt jaarlijks tienduizenden vragen. Bij kinderen tot 12 jaar gaat het meestal om medicijnvergiftigingen. Op de eerste plaats staat Vitamine D. Verder komen de SEH-artsen relatief vaak pijnstillers en Multivitamine preparaten tegen. Medicijnen worden gemaakt voor volwassenen, de hoeveelheid werkzame stof is daarop afgestemd. Een kind is kleiner en lichter, het innemen van ‘één pilletje van opa’ is vaak al veel te veel.
Uiteraard is de klassieke vermaning ‘Buiten bereik van kinderen houden!’ van toepassing. Maar tegelijkertijd realiseert de NVSHA zich dat kinderen nieuwsgierig zijn, dat ongelukken nu eenmaal voorkomen en dat bijvoorbeeld Vitamine D pillen eruitzien als lekker snoepjes. Ons advies is als een kind een pilletje heeft ingeslikt: neem geen risico. Zoek onmiddellijk contact met de huisarts of – als het gaat om medicijnen voor volwassenen – bel 112. Zeker bij vergiftiging geldt ‘iedere seconde telt’!
Meer informatie over vergiftiging en wat je ertegen kunt doen is te vinden in de Gifwijzer, een brochure die online kan worden besteld: www.gifwijzer.nl.